Тренинг "Партиципација младих са хендикепом" у Бечеју

Veličina slova:

Од 27-29.јануара 2017.Удружење студената са хендикепом у оквиру пројекта Регионална инклузивна омладинска иницијатива Србије 2016 – РИОИС 2016 чији је главни финансијер Министарство омладине и спорта, реализовало је регионалони тренинг за омладинске активисте и активисткиње у Бечеју.


Циљ тренинга је био да се омладински радници и активни млади из организација сензибилишу и оснаже у циљу укључивања младих са хендикепом у програме и активности које се реализују на локалима. Тренинг је окупио представнике Канцеларије за младе Кикинда, Канцеларија за младе Суботице, Канцеларија за младе Обреновац и Канцеларија за младе Бечеј.
Посебан акценат на тренингу стављен је на мапирање постојећих ресурса на локалу и стварање могућности за организовање сервиса подршке и вршњачке подршке за младе са хендикепом, односно развој инклузивних пракси у омладинским организацијама и њихово буџетирање у планирању активности.
Кроз интерактивне радионице активисти омладинских организација су током едукативних сесија имали прилику да се упознају са концептом самосталног живота, значају социјалне инклузије, моделима приступа хендикепу, примени аисистивних технологија, начином комуникације и опхођењу са особама са хендикепом. Поред тога, на гостујућем предавању ПР менаџерке Марије Стевуљевић, учесници тренинга су имали прилику да се опробају у планирају округлих столова за медије и на тај начин се додатно оснажe за будуће улоге практичара и практичарки инклузивних омладинских активности.